زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

اسوه‌های عفت (قرآن)





حضرت مریم علیها‌السلام زنی باایمان بود، و سخنان پروردگار و کتاب‌هایش را تصدیق کرد و از نظر عمل پیوسته مطیع اوامر الهى بود.
حضرت آسیه نیز پس از آنکه به موسى ایمان آورد، با استقامت زیاد بر ایمان خود پابرجا بود و هرگز تسلیم خواسته فرعون نشد.


۱ - اسوه‌های عفت




۱.۱ - حضرت مریم


حضرت مریم علیها‌السلام در پاکدامنی و عفت، شخصیتی ممتاز و اسوه بودند:
• «وَمَرْيَمَ ابْنَتَ عِمْرَانَ الَّتِي أَحْصَنَتْ فَرْجَهَا فَنَفَخْنَا فِيهِ مِن رُّوحِنَا وَصَدَّقَتْ بِكَلِمَاتِ رَبِّهَا وَكُتُبِهِ وَكَانَتْ مِنَ الْقَانِتِينَ؛ و همچنين به مریم دختر عمران که دامان خود را پاک نگه داشت، و ما را از روح خود در آن دميديم؛ او کلمات پروردگار و کتاب‌هايش را تصدیق کرد و از مطيعان فرمان خدا بود»!

۱.۱.۱ - ایمان مریم


حضرت مریم علیها‌السلام از نظر ایمان در سرحد اعلى قرار داشت، و به تمام کتب آسمانی و اوامر الهى مؤمن، و از نظر عمل پیوسته مطیع اوامر الهى بود، و بنده‌اى بود جان و دل بر کف، و چشم بر امر و گوش بر فرمان داشت.
تفاوت ((کلمات)) و ((کتب)) ممکن است از این نظر باشد که تعبیر به ((کتب)) اشاره به تمام کتاب‌هاى آسمانى است که بر پیامبران نازل شده و تعبیر به ((کلمات )) ناظر وحى‌هایى است که صورت کتاب آسمانى نداشته است.
مریم آن‌چنان نسبت به این کلمات و کتب مؤمن بود که قرآن در آیه ۷۵ سوره مائده به عنوان ((صدیقه)) (بسیار تصدیق کننده) از او یاد کرده است.

۱.۲ - حضرت آسیه


حضرت آسیه، در عفت و استقامت اسوه‌ای نیکو بود:
• «وَضَرَبَ اللَّهُ مَثَلًا لِّلَّذِينَ آمَنُوا اِمْرَأَةَ فِرْعَوْنَ إِذْ قَالَتْ رَبِّ ابْنِ لِي عِندَكَ بَيْتًا فِي الْجَنَّةِ وَنَجِّنِي مِن فِرْعَوْنَ وَعَمَلِهِ وَنَجِّنِي مِنَ الْقَوْمِ الظَّالِمِينَ؛ و خداوند براى مؤمنان، به همسر فرعون مثَل زده است، در آن هنگام که گفت: «پروردگارا! خانه‌اى براى من نزد خودت در بهشت بساز، و مرا از فرعون و کار او نجات ده و مرا از گروه ستمگران رهايى بخش!».

۱.۲.۱ - ایمان آسیه


آسیه هنگامى که معجزه موسی علیه‌السلام را در مقابل ساحران مشاهده کرد، اعماق قلبش به نور ایمان روشن شد، و از همان لحظه به موسى ایمان آورد. او پیوسته ایمان خود را مکتوم مى‌داشت، ولى ایمان و عشق به خدا چیزى نیست که بتوان آن را همیشه کتمان کرد، هنگامى که فرعون از ایمان او باخبر شد بارها او را نهى کرد، و اصرار داشت که دست از دامن آیین موسى ـ علیه‌السلام ـ بردارد، و خداى او را رها کند، ولى این زن با استقامت هرگز تسلیم خواسته فرعون نشد.

۲ - پانویس


 
۱. تحریم/سوره۶۶، آیه۱۲.    
۲. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۱۹، ص۳۴۵.    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۴، ص۳۰۵.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۴، ص۳۰۵.    
۵. تحریم/سوره۶۶، آیه۱۱.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۴، ص۳۰۲ ۳۰۴.    


۳ - منبع



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۳، ص۳۶۷، برگرفته از مقاله «اسوه‌های عفت».    


رده‌های این صفحه : الگو و اسوه | عفت | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.